Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Οδηγίες για το Deal




Το Deal αποτελεί ένα τηλεοπτικό παιχνίδι με μεγάλη απήχηση στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι παίκτες φεύγουν με κάποια ποσά, όμως αποτελεί ζήτημα το εάν και κατά πόσο "παίζουν" σωστά. Στο παρόν άρθρο γίνεται μία προσέγγιση σε ότι αφορά τους μηχανισμούς του παιχνιδιού, τις αποφάσεις που καλείται να πάρει ο παίκτης, καθώς και κάποιες συμβουλές προς υποψήφιους παίκτες.

Κατά βάση σαν παιχνίδι το Deal δεν πληρώνει το Expected Value. Δηλαδή εάν λόγου χάρη έχουν μείνει στο παιχνίδι τα εξής δύο ποσά: 60.000$ και 100$, τότε ο τραπεζίτης δεν θα κάνει την προσφορά των 29.950$ {δηλαδή [60.000*0.5+(-100*0.5)] - χοντρικό και γενικό παράδειγμα του Expected Value, υποθέτουμε ότι είναι ένα παιχνίδι που στις 60.000 κερδίζεις, ενώ στα 100 χάνεις}, αλλά θα κάνει μία προσφορά της τάξης του 25.000$ ή και λιγότερο. Ο λόγος που δεν το κάνει είναι για να βγαίνει πάντα κερδισμένος, και οδηγώντας έτσι τους παίκτες να συνεχίσουν να παίζουν (άλλωστε είναι τηλεοπτικό παιχνίδι).

Σε παιχνίδια όπως το πόκερ και σε βάθος χρόνου, όπου ποντάρεις ένα ποσό και περιμένεις κέρδος, το να δέχεσαι τέτοιες προσφορές είναι καταστροφικό. Ωστόσο, στο Deal τα πράγματα είναι διαφορετικά. Καταρχάς πηγαίνεις μόνο μία φορά, οπότε και μία κακή προσφορά του τραπεζίτη εάν σε ικανοποιεί είναι εντάξει (δηλαδή στο παράδειγμά μας εάν τα 25.000$ τα χρειάζεσαι και είναι αρκετά για σένα, σε βαθμό όπου εάν πάρεις μόνο τα 100$ θα είναι καταστροφή, τότε προφανώς και παίρνεις τα 25.000$). Ο τραπεζίτης από την πλευρά του είναι λογικό να κάνει τέτοιες προσφορές, καθώς αυτός "παίζει" κάθε μέρα, ενώ ο παίκτης όχι.

Ένα καλύτερο παράδειγμα για το παραπάνω είναι το εξής: Έστω ότι ένας έχει την επιλογή να ρίξει ένα νόμισμα. Εάν κερδίσει θα πάρει 1.000.000$, εάν όχι θα πάρει 1$. Ο "τραπεζίτης" του δίνει εναλλακτική να πάρει 100.000$, χωρίς να ρίξει το νόμισμα (αντί για 499.999,5$). Τώρα για κάποιον που με 100.000$ αλλάζει η ζωή του, μπορεί εύκολα να τις πάρει και ας είναι κακή προσφορά. Για κάποιον με εκατομμύρια στην τράπεζα, πιθανώς αδιάφορο. Ωστόσο βέβαια, αυτό πάλι είναι σχετικό και για τους δύο, γιατί μπαίνουν πολλοί άλλοι παράγοντες. Επίσης, πολύ σημαντικό στο Deal είναι ότι δεν χάνεις τίποτα, δεν ποντάρεις κάτι, απλά μόνο κερδίζεις. Το όλο ζήτημα είναι εν τέλει με τι ποσό θα είσαι ικανοποιημένος.

Πάντως το Expected Value στο ελληνικό Deal είναι: E(v)=(1/22*0.01)+(1/22*1)+...+(1/22*60.000)= 7067.72$. Οπότε εάν κερδίσεις παραπάνω από αυτό το ποσό, τότε θεωρητικά έχεις κερδίσει το παιχνίδι.

Μερικές συμβουλές προς υποψήφιους παίκτες.

Συμβουλή 1: Μην νομίζεις ότι έχεις ή ότι θα κερδίσεις σίγουρα τις 60.000$, όλοι αυτό νομίζουν. Έχεις 4,54% (1 στις 22) πιθανότητες να είναι στο κουτί σου και τίποτα παραπάνω. Είναι κλασικό φαινόμενο των ανθρώπων να πιστεύουν ότι το ευτυχέστερο σενάριο θα συμβεί σε αυτούς, δεν θα το αναλύσω παραπάνω, βασίζεται στην ψυχολογία.

Συμβουλή 2: Μην ακούς γενικά την άποψη του κοινού. Τείνουν πάντα να προτείνουν στον παίκτη να συνεχίζει να παίζει, με την προοπτική ότι θα κερδίσει παραπάνω χρήματα, χωρίς βέβαια να το βασίζουν πουθενά.

Συμβουλή 3: Εάν εν τέλει κερδίσεις κάποια χρήματα και μετά ανοίξετε τα κουτιά και δεις ότι θα κέρδιζες περισσότερα εάν συνέχιζες, μην δώσεις καμία σημασία. Δεν ξέρεις τι θα επέλεγες και η απόφαση σου δεν κρίνεται από το τι θα βγάλουν μετά τα κουτιά. Εϊναι το λεγόμενο Rabbit Hunting στο πόκερ και έχει σημασία μόνο για τους άσχετους. Κρίνε την ορθότητα της απόφασης σου μόνο μέχρι το σημείο που σταμάτησες.

Στο άρθρο παρατηρείτε ότι δεν έχω τοποθετηθεί στην παρουσία του δικηγόρου ή στο ζήτημα της ανταλλαγής των κουτιών, που πολλές φορές προτείνει ο τραπεζίτης. Πιθανώς να επεκταθώ περαιτέρω στο μέλλον, αλλά η παρούσα δημοσίευση αποτελεί μία αρχικη προσέγγιση στο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου